Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Cem Tekin, Doçent ünvanı almıştır.
Cem Tekin Bilkent EEE Bölümü’ne 2015 yılında katılmadan önce, 2013-2015 yılları arasında Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles’ta doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmıştır. 2013 yılında Michigan Üniversitesi, Ann Arbor’da Elektrik Mühendisliği: Sistem alanında doktorasını tamamlamıştır. 2010 ve 2011 yıllarında aynı üniversitede Elektrik Mühendisliği: Sistem ve Matematik alanlarında yüksek lisansını tamamlamıştır. Lisans derecesini 2008 yılında ODTÜ EEE Bölümü’nden bölüm birincisi olarak almıştır. Cem Tekin, Bilim Akademisi 2019 yılı Genç Bilim İnsanı (BAGEP) Ödülü, ODTÜ Parlar Vakfı 2019 yılı Araştırma Teşvik Ödülü ve 2020 yılı IEEE Türkiye Araştırma Teşvik Ödülü sahibidir.
Doç. Dr. Tekin araştırmalarında sıralı kararların verildiği mühendislik problemlerinde keşif ve istifade arasındaki dengenin nasıl kurulması gerektiğini incelemiştir. Bu gibi problemler içinden bilişsel iletişim, akan büyük veri madenciliği, tavsiye sistemleri ve kişiselleştirilmiş tıp alanlarındaki uygulamalar üzerinde çalışmıştır. Doç. Dr. Tekin tarafından geliştirilen öğrenme yöntemleri, sürekli değişen koşullara adapte olarak, ödül maksimizasyonu yapmayı hedeflerler. Bu kapsamda, Doç. Dr. Tekin Markov ve bağlamsal ödüllere sahip haydut problemleri, birleşimsel haydut problemleri ve çok ölçütlü haydut problemleri için yeni modeller ve öğrenme algoritmaları geliştirmiştir. Bu algoritmalar kişiselleştirilmiş tıp için tedavi önermeden, bilişsel iletişim ağlarında kaynak optimizasyonuna kadar birçok zorlu mühendislik probleminin çözümünde kullanılmıştır.
Doç. Dr. Tekin’in çalışmaları IEEE Transactions on Information Theory, IEEE Transactions on Signal Processing, IEEE/ACM Transactions on Networking, IEEE Journal of Selected Areas in Communications ve IEEE Journal on Selected Topics in Signal Processing gibi alınında öncü dergilerde ve makine öğrenimi ve yapay zeka alanında öncü konferanslar olan NeurIPS ve AISTATS’ta yayınlanmıştır. Araştırma alanlarıyla ilgili 60’ın üzerinde dergi makalesi/konferans bildirisi, 5 kitap bölümü ve 1 tekyazım yayınlamıştır. Çalışmaları 1300 üzerinde atıf almıştır.