Dr. Tatar, “A Universal Acoustic MEMS Gas Sensor with Machine Learning” başlıklı projesi ile Ufuk 2020 Marie Sklodowska–Curie Programı Bireysel Bursuna layık görüldü.
Erdinç Tatar lisans ve yüksek lisans derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden, doktora derecesini de ABD’de Carnegie Mellon Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden sırasıyla 2008, 2010 ve 2016 yıllarında almıştır. ODTÜ Mikro-Elektro-Mekanik-Sistemler (MEMS) Araştırma ve Uygulamaları Merkezinde 2008-2011 yılları arasında ve Carnegie Mellon Üniversitesi’nde 2012-2016 yılları arasında araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 2016-2019 yılları arasında ABD’de Analog Devices şirketinde yeni nesil dönü-ölçer tasarımı üzerine MEMS Tasarım Mühendisi olarak çalışmıştır. Eylül 2019’dan itibaren Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü ve UNAM’da Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Dr. Tatar’ın araştırma ilgi alanları MEMS sensörler (özellikle ataletsel ve gaz sensörleri), mikrofabrikasyon ve paketleme teknolojileri ve MEMS sensörler için okuma ve kontrol elektroniğini kapsamaktadır.
Dr. Tatar projesinde milimetre boyutundaki odalarda gazın akustik rezonansı ile bir mikro rezonatörü eşleştirip, ortak çınlama frekansını ve çınlamanın sönümlenme hızını herhangi bir gazı algılamak için kullanmayı önermektedir. Günümüzde var olan teknolojilerle gaz algılayıcıları her çeşit gaz için özel olarak geliştirilmektedir. Önerilen evrensel gaz algılayıcısı ucuz olarak üretilebileceği ve herhangi bir gazla kullanılabileceği için gaz algılayıcı kullanımını yaygınlaştırmayı hedeflemektedir. Örnek olarak, geliştirilen ucuz gaz algılama teknolojisi sayesinde her evde doğal gaz kaçakları erken aşamada tespit edilebilir.