Home » Cem Tekin TÜBA-GEBİP Ödülü Aldı

Cem Tekin TÜBA-GEBİP Ödülü Aldı

Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Tekin Türkiye Bilimler Akademisi’nin 2023 yılı Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü aldı.

Doç. Dr. Cem Tekin lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden 2008 yılında bölüm birincisi olarak aldı. Yüksek lisans derecelerini Michigan Üniversitesi, Ann Arbor Elektrik Mühendisliği: Sistem ve Matematik bölümlerinden 2010 ve 2011 yıllarında aldı. Doktora derecesini aynı üniversitenin Elektrik Mühendisliği: Sistem bölümünden 2013 yılında aldı. 2013-2015 yılları arasında Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles’ta doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 2015 yılında Türkiye’ye dönüş yaptığından beri Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Doç. Dr. Tekin araştırmalarında sıralı kararların verildiği mühendislik problemlerinde keşif ve istifade arasındaki dengenin nasıl kurulması gerektiğini incelemiştir. Bu gibi problemler içinden bilişsel iletişim, akan büyük veri madenciliği, tavsiye sistemleri ve kişiselleştirilmiş tıp alanlarındaki uygulamalar üzerinde çalışmıştır. Doç. Dr. Tekin tarafından geliştirilen öğrenme yöntemleri, sürekli değişen koşullara adapte olarak, ödül maksimizasyonu yapmayı hedeflerler. Bu kapsamda, Doç. Dr. Tekin Markov ve bağlamsal ödüllere sahip haydut problemleri, birleşimsel haydut problemleri ve çok ölçütlü haydut problemleri için yeni modeller ve öğrenme algoritmaları geliştirmiştir. Bu algoritmalar kişiselleştirilmiş tıp için tedavi önermeden, bilişsel iletişim ağlarında kaynak optimizasyonuna kadar birçok zorlu mühendislik probleminin çözümünde kullanılmıştır.

Doç. Dr. Tekin, makine öğrenmesi ve yapay zeka alanındaki en önemli konferanslardan olan AISTATS, ICLR ve NeurIPS konferanslarında ve IEEE Transactions on Information Theory, IEEE Transactions on Signal Processing, IEEE/ACM Transactions on Networking, IEEE Journal of Selected Areas in Communications, IEEE Journal on Selected Topics in Signal Processing ve Machine Learning gibi alanında öncü dergilerde araştırma alanlarıyla ilgili yetmişin üzerinde dergi makalesi/konferans bildirisi, beş kitap bölümü ve bir tekyazım yayınlamıştır. Çalışmaları iki bin üzerinde atıf almıştır. Doç. Dr. Tekin çeşitli TÜBİTAK 1001, 1003 ve 3501 projelerinde yürütücü olarak görev almıştır. Çalışmalarına iki doktora ve beş yüksek lisans öğrencisi içeren araştırma grubu ile devam etmektedir. Şimdiye kadar yüksek lisans ve doktora dahil on bir öğrenci mezun etmiştir.

Doç. Dr. Tekin, Bilim Akademisi 2019 yılı Genç Bilim İnsanı (BAGEP) Ödülü, ODTÜ Parlar Vakfı 2019 yılı Araştırma Teşvik Ödülü, IEEE Türkiye 2020 yılı Araştırma Teşvik Ödülü, Bilkent Üniversitesi 2023 yılı Öğretimde Üstün Başarı Ödülü sahibidir.