Muhammed Ömer Sayın Eylül 2021’de Dr. Öğr. Üyesi olarak Bilkent Üniversitesi EE Bölümü akademik kadrosuna katıldı. Dr. Sayın oyun kuramı, karar verme teorisi ve ağlar konularında araştırmalar yapmaktadır.
Dr. Sayın, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği akademik kadrosuna katılmadan önce, Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde Bilgi ve Karar Verme Sistemleri Laboratuvarında doktora sonrası çalışmalarında bulunmaktaydı. Dr. Sayın, doktora derecesini Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign’den almış, lisans ve yüksek lisans eğitimlerini ise Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinde tamamlamıştır. Doktora sonrası çalışmaları boyunca, dinamik oyunlarda öğrenme teorisi ve çoklu etmen pekiştirilmiş öğrenme algoritmaları üzerine araştırmalarda bulunmuştur. Illinois Üniversitesi’ndeki doktora tezi işbirlikçi olmayan komünikasyon ve kontrol sistemlerinde güvenlik ve gizlilik uygulamalarında stratejik bilgi aktarımı üzerinedir. Makalelerinden bir tanesi IEEE Transactions on Network Science Engineering 2019 yılı en iyi makale ödülü ikincisi olmuştur. IEEE-Press yayın evinde yayınlanan “Siber Güvenlik için Makine Öğrenme ve Oyun Kuramı” ve Springer yayın evinde yayınlanan “Siber-Fiziksel Sistemlerde Emniyet, Güvenlik ve Gizlilik” kitaplarında iki bölüme ortak yazar olmuştur. Çeşitli makale, dergi, proje teklif formu ve kitaplarda hakemlik yapmış, çalıştay ve seminer konuşmaları vermiştir. Son zamanlarda “Oyun Kuramı, Karar Verme ve Ağlar Seminer Serisini” ortak organize etmektedir. Bu seminer serisi bu konulardaki temel problemler ve uygulamalar üzerinde çalışan, Kontrol, Bilgisayar Bilimi, İktisat ve Operasyon Yönetimi gibi farklı alanlardan bilim insanlarını bir araya getirmeyi misyon edinmiştir. Akademik çalışmalarının yanında Dr. Sayın, Toyota Info-Tech Labs Mountain View Kalifornia yerleşkesinde iki endüstri stajı yapmış ve akıllı ulaşım sistemlerinde güvenlik ve güvenilirlik sorunları üzerine araştırmalarda bulunmuştur. Bu süreçte araçlar için kavşak yönetimi üzerine geliştirdiği sistem patent almıştır.
Dr. Sayın, araştırmalarında insanlar ve/veya insan benzeri zeka sistemlerinin birbirleriyle etkileşim kurabildiği sosyo-teknik sistemlerde karşılaşılan zorluklara odaklanır. Bu sebeple araştırmaları Kontrol, Bilgisayar Bilimi, İktisat ve Operasyon Yönetimi alanlarındaki konseptleri bir araya getiren disiplinler arası bir karakteristiğe sahiptir. Özellikle insan benzeri yapay zeka teknolojilerinin kompleks görevlerde insanların yerini aldığı dijital bir dönüşüm içerisinde karşılaşmakta olduğumuz yeni toplumsal zorluklara çözüm üretmeyi amaçlamaktadır. Örneğin, otomasyonun yaygınlaştığı depolar ve fabrikalar, medikal ve endüstri robot teknolojileri, şehir trafiğinin kontrolü ve yarı otonom veya otonom araçlar ve akıllı yapılar. Bu sorunlara ve araştırma zorluklarına şunları dahil edebiliriz: ortamın yetersiz modellenmesinden kaynaklı belirsizlikler, çoklu etmen sistemlerin merkezi koordinasyonunda boyutlandırma sorunu, çoklu etmen sistemlerin zaman içerisinde değişen karar ve stratejilerinin ortamın durağanlığını olumsuz etkilemesi ve sürekli etkileşimin bir sonucu olarak sıralı/dinamik karar verme gerekliliği. Bu sebeple Dr. Sayın’ın araştırmalarının ana teması kompleks ve dinamik sistemlerde öğrenme ve otomasyon problemlerine teorik ve algoritmik temel geliştirmek ve bu sorunları sistematik garantilerle çözebilmektir. Araştırmalarında ayrıca oyun kuramının kontrol gücünden faydalanarak akıllı sistemlerin davranışlarını -dışardan teşvik sağlayarak veya sahip oldukları bilgiyi şekillendirerek- kontrol edebilecek mekanizmalar da geliştirmektedir.